Make your own free website on Tripod.com

Lars PoKè site
Pokemon ruby

Home

Linker
Kontakt oss
Stab
Poll
Hva er pokèmon
Quiz
Forum
Gjestebok
Gratis email
Affiliates
Link til oss
Våre awards
Vinn awards
Chat
poke-brother 2002
Pokedex
Spillene
Intro
hm/tm`s
Episode guide
Namedex

Pokémon Advance: Ruby/Sapphire

Inntrykk og anmeldelser fra den japanske versjonen av Ruby

Den lenge ventede oppfølgeren til G/S/C (Gold/Silver/Crystal) ble endelig utgitt i Japan den 21. november. Lenge var det kun kjent som Pokémon Advance, og fans verden over ventet i spenning på det som sannsynligvis ville bli GBAs beste spill. Men innfrir Ruby og Sapphire forventningene? Klarer Pokémon å slå gjennom igjen, etter den lange, stille perioden etter Gold og Silver? Er det noen som vil ha Pokémon mer fortsatt, annet en gale fans som meg?

Svaret på alle spørsmål ovenfor må bli et klart ja. Ruby og Sapphire er rett og slett alt alle har håpet på - og mere til.  Om det så måtte være til glede eller ergrelse for deg: Pokémon er tilbake i full sving. La meg få innføre deg i Ruby/Sapphires utrolige verden!

Gameplay på topp - som vanlig
Jeg var så heldig å få prøve den japanske versjonen av Sapphire(på rom). Selv om jeg forstår minimalt med japansk ("Save", "Pokeball" og "Pokedex" forstår jeg - men ikke mye mer) var spillet lett å sette seg inn i, og den gode gamle Pokémon-følelsen var tilbake med en gang. Gameplayet har ikke gått igjennom store forandringer - det er fortsatt den vinnende oppskriften med snakking, kjemping, fanging trening og reising. Men reisingen foregår denne gangen over langt større distanser, og i et helt nytt land (farvel til Johto og Kanto). Områdene mellom byene er denne gangen gigantiske. Mens du før måtte gå et stykke langs en trøtt og kjedelig "route" eller muligens vandre gjennom en hule, kan du denne gangen støte på både strender (komplett med parasoller og badegjester) og skoger med regn eller snøvær. Faktisk må du en gang i spillet på veien mellom to gym'er både gjennom en skog, opp på toppen av et snødekket fjell ved hjelp av en skiheis, gjennom en ørken og rundt i en hule.

Nye Pokémon...

De nye spillene er proppfulle av nye Pokémon, i mye større grad enn Gold og Silver! I R/S er det nye Pokémon overalt, hele tiden! Kun av og til møter du på en gammel Pokémon. Med gammel mener jeg også Lugia, Pichu, Entei og resten av gjengen fra G/S/C. Ditt første møte med de nye Pokémon vil være straks du starter spillet. Etter å ha valgt navn og kjønn, går du som vanlig ut i en liten landsby etter å ha inspisert ditt barndomshjem og snakket litt med mamma. Men når du forlater denne byen, foregår alt litt annerledes enn før. R/S har en helt ny vri på startsekvensen og valg av start-Pokémon. Denne gangen møter du på den nye Professoren uti gresset over landsbyen, hvor han er i trøbbel. Professoren har mistet sine 3 Pokéballer i gresset og bli jaget av en vill Poochiena, en ny Darkness-hund som kan minne litt om Houndour. Nå er det opp til deg å plukke opp en Pokéball, velge starter og kaste deg uti kampens hete med en gang.

Du velger mellom tre Pokémon, og det er de tre vanlige typene: Treecko (Grass), Mudkip (Water) og Torchic (Fire). Alle tre har sine styrker og svakheter utover i spillet. Denne gangen er det ingen av dem som er spesielt lettere å velge enn de andre. Bulbasaur var enklest i R/B, mens Cyndaquil var lettvint i G/S/C. Som vanlig har du en rival, og rivalens valg av Pokémon avhenger igjen av ditt valg. Denne gangen er rivalen ikke en slesk og ufyselig som Gary, heller ikke som den direkte slemme G/S/C-rivalen. Rivalen vil være den treneren du ikke valgte på starten av spillet. Valgte du å være gutten, vil din rival være jenta - og omvendt. Rival-kampene er enda vanskeligere enn før. Det gjelder å trene et variert lag av Pokémon til hver kamp, og ikke bare forlate seg til sin "starter"!

...og nye gadgets

Du får heldigvis en Pokédex i dette spillet også, så du kan holde oversikten over alle 380 Pokémon! Dex'en har forandret design og er blitt enda bedre å finne fram i. Også boksene på PC'n er blitt kraftig forbedret. De minner mer om Pokémon Stadiums oversiktlighet enn de tidligere GB-spillenes noe rotete bokssystem. Nå kan du se alle Pokémon i boksen på en gang, som små sprites. Du trenger altså ikke lenger bla gjennom side på side med navn - bare klikk på spriten til den Pokémonen du vil plukke opp fra boksen. Pokégear er borte og er blitt erstattet med atter en ny gadget, som bærer navnet PokéNavi. Den kan brukes som kart og informasjonsskilde. Den registrerer også navnet på alle trenere du har møtt på, og holder rede på antall kamper du vinner og taper.

Det er også en ny HM i spillet, kalt Dive. De som trodde at fantasien til spillskaperne hadde gått tom etter Whirlpool og Waterfall, kommer til å bli positivt overrasket av dette nye angrepet! Nye TMs er det også mange av. Gamle favoritter som f. eks. Thunderbolt er med, men du støter også på TMs som inneholder angrep som er så kraftige at de vil gi en hvilken som helst Pokémon-ekspert bakoversveis. Noen av TM'ene har også spesielle egenskaper utenfor kamp, som bl.a Teleport, Dig og Rock Smash hadde i de gamle spillene. En av dem lar din Pokémon grave en hule inn i spesielle steder i fjell. Disse hulene kan brukes som hemmelig hjemmested du kan oppholde deg i. Du kan dekorere dem med dukker, planter, ting og tang: omtrent som ditt rom i G/S/C. Du velger selv hvor i det store, nye landet din hule skal være.

I kampens hete

En av de store nyhetene i R/S er "tag team battle". Nå kan du kjempe 2-mot-2 kamper hvis du møter på flere enn en motstander. Her du setter ut to aktive Pokémon som kjemper etter tur mot de to motstandernes Pokémon. Desverre er det ikke ofte det er slike kamper, bare ved spesielle motstandere. Husker du de to små tvillingjentene fra G/S/C? Disse jentene vil være dine første "tag team"-motstandere. De sender ut hver sin Pokémon og du sender ut to. Med GBA linkkabel kan du og 3 venner linke sammen til en heftig 4-player, 2 mot 2. Dette er topp underholdning på toget, hytta eller hagen. Eller såklart innendørs også. En annen nyhet i kampene er at de kan bli påvirket av været i området du er i. Før hadde vi angrepene Sandstorm, Rain Dance og Sunny Day, men nå er det slik at hvis du går i en ørken med sandstorm og så møter en vill Pokémon, vil det være sandstorm også i kampen. Du vil også alltid kunne se i kampen hvor dine Pokémon er. Møter du en Pokémon på stranda, vil den stå på sand og møter du på den i gresset, vil du kunne se gress rundt den.

Farvel til gamledager

En ting som vil skuffe noen fans er at det ikke er mulig å bytte Pokémon fra GBC-spillene over til R/S. Som så mange andre skulle jeg ønske at min Venusaur fra Blue, min Feraligatr fra Silver og min ferdig utviklede Treecko fra Sapphire kunne kjempe side om side. Nintendo har ikke sagt noen offisiell kommentar til hvorfor det er slik, men det kan være bl. a. fordi link-kabel-teknologien er så forskjellig på GBC og GBA. Desverre er det derfor fortsatt ukjent hvordan man skal få tak i de fleste av de gamle Pokémon. Noen kan fanges i spillet, som f. eks. Abra, Tentacool, Skarmory og Geodude. Men over hundre Pokemon, deriblant såklart Mewtwo og de andre legendariske og start-Pokémonene, finnes det fortsatt ingen måte å fange på. Men en ting er sikkert: alle Pokémon som finnes, alle 380, er i spillet! Men hvordan du får alle er problemet. Men ingen grunn til fortvilelse: det er stor sjanse for at det kommer en måte å fullføre samlingen på i fremtiden. Noen som husker slagordet "Gotta catch 'em all"?

Løsningen kan nok ligge i Gamecube. Den lilla vidunderterningen har alt som trenges av kommunikasjon: Gamecube-GBA kabel og snart også internett-tilkobling og GBA Player. Det er blitt bekreftet at et Pokémon-spill er underveis til Gamecube. Og hvem vet - kanskje vi kan få spilt med alle våres favoritter, fra alle spill, på samme lag? Og atpåtill i spektakulær next-gen-grafikk? Vi får vente og se!

Personlig vurdering av spillet

Grafikk: 7/10
Spillet har høstet mye kritikk for sin grafikk, som er blitt beskyldt i å være på GBC-nivå. Dette er jeg ikke enig i - Ruby og Sapphire har grafikk som et gjennomsnitts SNES- eller GBA-spill. Ingenting spekulært, som Golden Sun, men minst like bra som Advance Wars og Marios eventyr. Det ser kanskje kjedelig ut på første blikk, men det er fullt av grafiske finesser. Går du over en vannpytt, speiler heltens kropp seg i vannet. Trasker du gjennom en strand vil du etterlate deg små fotspor i sanden. Snø, regn og sandstorm er også imponerende fremstilt.

Gameplay: 10/10
Det er en grunn til at Pokémon tok av så mye som det gjorde, og at det solgte som varmt hvetebrød med sukker på. Og det er samme grunnen som mange andre populærkulturfenomener, deriblant Harry Potter og Ringenes Herre. Pokémon er kvalitet, og det er unikt! Gameplayet fenger deg fra første sekund, og du er like hektet etter at du har rundet det! Det er så mange Pokémon, med så mange angrep, at hver eneste kassett som blir solgt formes til et unikt og personlig klenodium for eieren. Det finnes like mange måter å spille dette spillet på som det finnes støvkorn på hele jorda.

Musikk: 9/10
Musikken er kraftig forbedret fra de gamle spillene. Den er faktisk blant det beste på GBA! Musikken er situasjonell, stemingsfult og velykket gjennomført. Et overraskende, men viktig bonus!

Langvarighet: 10/10
Hvis jeg skulle anmeldt i prosent, ville langvarigheten fått 99,5%. Du kan spille dette spillet i flere hundre timer uten å gå lei. Dette er såklart forskjellig fra person til person, vel å merke. Noen synes det holder å klare alle 8 gym'er og ligaen, og føle at de har "rundet" det. Men selv dette vil ta mye lengre tid enn det gjorde i de forrige spillene. Fanatikerne blant oss vil fortsette å trene opp nye lag hele tiden, måtte det så være level 50-lag, eller level 100-sværinger. Andre vil i flere måneder være fordypet i parringsmulighetene, og kombinere et utall kombinasjoner av Pokémon-fedre og -mødre for å få de forunderligste avkom.

Pluss og minus:
+ Tag team battle og andre kampnyheter
+ Sterkt forbedret musikk
+ Store områder
+ Gameplayet fortsatt bevart, men likevel nok nyheter
+ Masse nye Pokemon...
- ... men ikke alle er like vellykket designet.
- Grafikken kunne vært enda bedre
- Ingen bytting med gamle spill
- Ingen nye typer, som Dark og Steel!

Enter supporting content here